Janvāris 2011

Kas nosaka Latvijas politiku?

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 12:39

Daži Latvijā populāru portālu regulārie lasītāji iespējams ir ievērojuši neskaitāmos komentāros parādāmies terminu „sorosīti” (sorosieši), „tīklveida struktūras” un citas sazvērestību teorijām tuvas vārdu spēles, ar kurām tiek raksturotas atsevišķas tendences Latvijas politikā. Viens no pēdējo gadu ietekmīgiem politikas pelēkajiem kardināliem intervijā Neatkarīgajai rīta avīzei atklāj savas domas par neviennozīmīgi vērtējamā miljardiera Džordža Sorosa un viņa sistēmas lomu Latvijas politikā.

Kāpēc Latvijā nedzimst bērni?

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 12:16

DEMOGRĀFISKĀ KRĪZE

Piedāvājam diskutēt par DnB Nord bankas ekonomikas eksperta Pētera Strautiņa viedokli un komentāriem, kurus tas izsauca. Demogrāfija ir mūsu tautas varbūt pati nopietnākā problēma. Mēģināsim apzināt faktorus, kas to ietekmē un ko vajadzētu mainīt.

Laulību skaits samazinās

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 11:56

Lai gan arī iepriekš laulību skaits Latvijā nebija nekāds lielais, tomēr krīzes iespaidā tas samazinājies dramatiski. Turklāt pieņemti likumi, kas laulības šķiršanu vēl atvieglinās. Vai valstij ir programma ģimenes stiprināšanai un demogrāfiskās krīzes mazināšanai? Kas šādā programmā būtu jāietver?

Latvijā slēgtas 244 skolas

Andrejs Mūrnieks saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 02:29

Trīspadsmit mācību gadu laikā Latvijā slēgtas 244 skolas

Ziņo LETA. Svētdien, 23. 01. 2011.

"Pēdējo trīspadsmit mācību gadu laikā Latvijā slēgtas 244 vispārizglītojošās skolas, un skolēnu skaits samazinājies par 131 898 skolēniem, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) apkopotie statistikas dati. 

Šajā mācību gadā Latvijā darbojas 830 vispārizglītojošās dienas skolas, tajā skaitā 35 sākumskolas, 365 pamatskolas, kuru ietilpst arī sociālās korekcijas izglītības iestādes, 367 vidusskolas un 63 speciālās izglītības iestādes, ieskaitot sanatoriju internātskolas. 

Bankas un globalizācija

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 02:21

Kas vainīgs finanšu krīzē?

Arvien biežāk sabiedrībā atskan vairāk vai mazāk pamatota kritika par ārzemju banku politiku Latvijā, Latvijas politiku attiecībā pret bankām, ka arī bažas par pasaules globālo finanšu krīzi un starptautisko finanšu struktūru ietekmes pieaugumu Latvijā sakarā ar milzīgo aizņēmumu.

Jaunās reliģijas

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 01:58

Vai sātanisms ir aktuāls Latvijā?

DELFI.lv portālā 04. 01. 2011. lasāmā šāda ziņa:

„Par dzīvnieku rituālajām slepkavībām pirmdien Rīgā, Biķernieku mežā aizturēta kāda sieviete un divi vīrieši, portālu "Delfi" informēja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāve Sigita Pildava.

Barikādes. Demokrātija. Ekonomika

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 01:28

Aivara Punkas raksts atspoguļo samērā lielas sabiedrība daļas viedokli, kuru nevar ignorēt. Daudzi netic propagandai, kas visu nerietumniecisko viennozīmīgi peļ un visu prorietumniecisko slavē. Viens no pārpratumu iemesliem ir demokrātijas identificēšana ar liberālismu. Šo jēdzienu neatšķiršana ir tipisks stereotips, ko veicina masu mediji. Nereti ļaudis lād demokrātiju un izsaka atbalstu autoritārismam - skumstot par Kārļa Ulmaņa laikiem vai pat par padomju iekārtu, kurā tomēr visi bija kaut cik paēduši. Cilvēki saskata demokrātijā visu nelaimju un krīžu cēloni, neatšķirot to no ekstensīvā kapitālisma un pašreizējā neoliberālās ekonomikas politiskā kursa. Taču liberālisms nebūt nav tas pats, kas demokrātija.

Vai aizliegt tēvreizi bērnu dārzā?

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 01:15

Ingmārs Zemzaris. Kristīga pateicība – piedauzīga

Ieva Leinasāre.Vai mana tauta ir sajukusi savā prātā? 

Pirms vairākām nedēļām Latviju pāršalca skandāls par kādas ģimenes protestu, ka Jūrmalas bērnu dārzā „Madara” tiekot mācīti kristīgi rituāli – pirms ēdienreizes notikusi lūgšana. Iejaucās masu mediji. Vienas ģimenes priekšstati par audzināšanu šajā konfliktā nesaskanēja ar bērnu vecāku vairākuma vajadzībām un vērtībām. Asi komentāri un diskusijas ir atskanējuši gan no vienas, gan no otras puses. Savu sašutumu pauž gan kristieši, gan citu pārliecību pārstāvji. Kā rīkoties turpmāk šādās situācijās?

Valsts pārvalde jāmaina

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 00:41

Diskusijai par valsts pārvaldes reformu piedāvājam Kārļa Krēsliņa raksta fragmentus  un dažus komentārus, kas par to izteikti portālā Delfi.

Kārlis Krēsliņš: Valsts pārvalde ir jāmaina 

[..] Lasot daudzos valdības paziņojums un skaidrojumus par budžetu rodas priekšstats, ka speciāli informācija tiek pasniegta tā, lai mazāk cilvēku saprastu lietas būtību. [..]

Mērķis ir sasniegts, jo svētdienas vakarā 2010.gada 19.decembrī, kā rādīja LTV1, lielākā daļa Saeimas deputātu, pirms pirmdienas balsošanas Saeimā par 2011.gada budžetu, praktiski neko nezināja un nevarēja pateikt par budžetu pēc būtības.

Barikādes toreiz un tagad

Anonīms saglabāja, Pr, 01/31/2011 - 00:00

Zbigņevs Stankevičs. Uzruna Barikāžu atceres ekumeniskajā dievkalpojumā