Septembris 2013

Demogrāfijas ultimāts!

Anonīms saglabāja, Ot, 09/17/2013 - 00:12

 Tuvojoties 2014. gada budžeta pieņemšanai arvien sīvāka pretestība tiek izrādīta demogrāfija jautājuma reāliem risinājumiem. Turklāt šī pretestība nāk no Labklājības ministrijas, kurai vistiešāk būtu jāizrāda atbalsts ģimenēm ar bērniem un iniciatīvām demogrāfijas problēmas risināšanā. Vairākas nevalstiskās organizācijas ir izteikušas valdībai „demogrāfijas ultimātu”.

Ir secināts, ka viss pēdējo gadu laikā ir nostrādājis pret ģimenēm ar bērniem  (informācija par nevalstisko organizāciju aktivitātēm demogrāfijas jomā ņemta no Gerdas Pulkstenes apkopojuma).

Latvijā ir viens no zemākajiem dzimstības līmeņiem pasaulē un pēdējos piecos gados dzimušo bērnu skaits ir samazinājies vēl par 20%. No 2009. gada iedzīvotāju ienākumi kritušies par aptuveni trešo daļu darba algu samazinājuma un nodokļu pieauguma dēļ. Valsts atbalsts topošajiem un jaunajiem vecākiem ir vidēji par 11% mazāks, kāds tas bija 2008. gadā. Samazinoties ienākumiem, vecāki nespēj pilnībā segt izdevumu pieaugumu, ģimenē ienākot bērnam, tāpēc valsts atbalsta palielināšana dzimstības veicināšanai Latvijā ir kritiski nozīmīga, skaidrojot nepieciešamību atbalstīt tā dēvētā «demogrāfijas ultimāta» prasības.