Oktobris 2013

Satversmes preambula: vērtību audits

Anonīms saglabāja, Pr, 10/28/2013 - 16:20

Sabiedrībā sākušās diskusijas par Dr. Egila Levita piedāvāto Satversmes preambulas projektu. Savu viedokli izsaka Latvijas inteliģence. Piedāvājam vienu no uzrunām, kas tika nolasīta Latvijas Universitātē speciāli preambulas projekta apspriešanai veltītā konferencē.

Par preambulu ar pēcvārdu. Autore: Māra Zālīte, dzejniece.   

Egila Levita ierosinājumu par Preambulu mūsu valsts Pamatlikumam es uztveru kā labāko iespēju veikt plašu valsts un sabiedrības vērtību auditu, kas šobrīd ir nepieciešams.

Nāves civilizācijas pavadonis - pašnāvība

Anonīms saglabāja, Tr, 10/23/2013 - 19:44

Rietumu pārticīgajā sabiedrībā pieaug pašnāvību skaits. Par to runā filozofi un satraucas demogrāfi. Kāds tam iemesls? Šis jautājums nodarbina arī Ivaru Neideru, kas oponē Ingas Nikolajevas publikācijai žurnālā „Ir”. Taču filozofiskas pārdomas mūs neglābj no skaudrās realitātes. Arvien biežāk mēs zaudējam dzīvē vīlušos cilvēkus. Atskan balsis, kas Rietumu patērētājsabiedrību sauc par „Nāves civilizāciju”. Sākusi ar zaļo gaismu abortiem, tā turpina ar eitanāzijas – asistētas pašnāvības – legalizāciju. Piedāvājam filozofa  Ivara Neidera rakstu ar Jāņa Diekonta komentāru un Metjū Kaufmana rakstu „Eitanāzija un kristietis”.

Ja nopietni. Autors: Ivars Neiders

Eitanāzija un kristietis. Autors: Metjū Kaufmans

Okupācijas muzejs un Latvijas identitāte

Anonīms saglabāja, Tr, 10/23/2013 - 17:47

ASV labi pazīstamais Pauls Gobls (Paul Goble), sakarā ar Lavijas Okupācijas muzeja 20 gadu jubileju, muzejam atsūtījis vēstuli, kurā novērtē Latvijas okupācijas muzeja nozīmi un brīdina par briesmām, kas apdraud nācijas identitāti. Muzeja darbinieki lūdz  pārsūtīt P.Gobla vēstuli visiem cilvēkiem, kam rūp Latvija, tās vēsturiskā un kultūras identitāte. P.Gobla vēstījums sasaucas ar Dr. Egila Levita centieniem Satversmes preambulas projektā definēt Latvijas valsts pastāvēšanas jēgu un identitāti. Nācija var pastāvēt tad, ja tai ir vēsture un šī vēsture tiek turēta godā!

Latvijas okupācijas muzeja pieagošā nozīme. Autors Pauls Gōbls (Paul Goble), Latvijas Okupācijas muzeja Goda padomes loceklis

Karš vai sadarbība?

Anonīms saglabāja, Ot, 10/15/2013 - 00:26

Vai tiešām karš ir dabisks cilvēces evolūcijas pavadonis, kā to tiecas uzdot sociāldarvinisti? Attiecinot dzīvnieku pasaulē Darvina it kā konstatēto universālo evolūcijas principu – „dabiskā izlase, izdzīvo stiprākais utt.” – uz cilvēku sabiedrībām, ir radušās tādas ideoloģijas kā rasisms, fašisms un nacisms, arī komunisms to ir izmantojis. Un savā veidā arī neoliberālisms, pārspīlējot konkurences nozīmi sabiedrībā. Vai tiešām "cīņa ir visu lietu māte"– kā esot teicis sengrieķu domātājs Hērakleits? Jaunākie antropologu pētījumi apstrīd līdz šim populārās teorijas par „neizbēgamo karu” un savstarpējo cīņu par varu, teritoriju un resursiem senumu. Jautājums tātad paliek: vai cilvēces progresu virza karš un cīņa par resursiem („ražošanas līdzekļiem” – kā mācīja marksisti), vai arī – gluži otrādi – sadarbība, kooperācija, solidaritāte, mīlestība?

Kara saknes. Autors: Vents Zvaigzne, 'Rīgas Laiks'

Viena no mānīgākajām mūsdienu kultūras idejām ir apgalvojums, ka karš ir iedzimts un mūsu senči to ieguvuši kā pielāgojumu dabiskās izlases gaitā.

Domāsim kopā!

Anonīms saglabāja, Tr, 10/09/2013 - 16:31

Kultūras centrā “Mazā ģilde” katra mēneša otrajās un ceturtajās ceturtdienās turpinās publisko lekciju cikla “Domāsim kopā!”

Lekcijas  populārzinātniskas – par kultūras, ekonomikas, filozofijas, vēstures, mākslas, reliģijas un sabiedriskās dzīves jautājumiem. Ar savu redzējumu uzstāsies Latvijā populāri lektori un augstskolu mācību spēki. Pēc katras lekcija būs laiks diskusijai un kopīgiem atbilžu meklējumiem.