Jūlijs 2016

Zinātne civilizāciju sadursmes laikmetā

Anonīms saglabāja, Tr, 07/20/2016 - 12:51

Piedāvājam, godātie lasītāji, LU prof. L. Taivana referātu Latvijas Zinātņu akadēmijā, kas skar civilizāciju sadursmes koncepciju pēdējā mēnešu terora aktu (Parīzē, Nicā, Stambulā, Vircburgā u.c.) kontekstā. Cita starpā profesors analizē kāpēc no Tuvo Austrumu valstīm ir tik maz Nobela prēmijas laureātu - eksaktajās zinātnēs.

Zinātnes perspektīva civilizāciju sadursmes laikmetā. Autors: Dr. habil. theol. Leons Taivans

 [..] Mēs dzīvojam grandiozu pārmaiņu gadsimtā. Mūsu paaudze jau ir pārdzīvojusi neiedomājami interesantus laika griežus, ir bijusi šo pārmaiņu subjekts un objekts. Ar mūsu aktīvu līdzdalību ir kritusi Krievijas impērijas pēdējā - komunistiskā versija - PSRS. Ir beidzies "aukstais karš" un, kā domā Semjuels Hantingtons, Frensiss Fukujama un citi vēstures un politikas zinātnes pārstāvji - arī "ideoloģiju konfrontācijas laikmets". Taču pēdējā laika norises Tuvajos Austrumos un jaunā "tautu staigāšana" izgaismo citus ne mazāk nozīmīgus notikumus, kas nepaies secen Latvijai. Arī mums būs jādomā, kā pārkārtot mūsu sabiedrību, kādas prioritārus darbus mums būs uzņemties, uz ko koncentrēt savus zinātniskos un intelektuālos resursus. Par ko ir runa?

Kāpēc neordinē sievietes?

Anonīms saglabāja, Pk, 07/01/2016 - 23:40

Piedāvājam Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskapa Jāņa Vanaga skaidrojumu, kāpēc LELB sinode nostiprināja tiesības ordinēt par mācītājiem tikai vīriešus. NB! Teksts nomainīts ar plašāku interviju, ko arhibīskaps ir devis žurnālistei Elitai Veidemanei. Pievienojam arī dažu anonīmu autoru komentārus, t. sk. humoristiskus, par šo tematu, kas ņemti no interneta portāliem.

Televīzija veido masu apziņu

Anonīms saglabāja, Pk, 07/01/2016 - 21:35

ASV iedzīvotāji pie dažādiem ekrāniem pavada vidēji vairāk nekā desmit stundu dienā, kas ir par apmēram vienu stundu vairāk nekā pirms gada, vēstīja ziņu aģentūra UPI, atsaucoties uz kompānijas «Nielsen» veiktu pētījumu par ASV patērētāju paradumiem šā gada pirmajā ceturksnī. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem ASV iedzīvotāji pie dažādiem ekrāniem - televizora vai mobilajām ierīcēm ar interneta pieslēgumu - vai vismaz klausoties radio pirmajā ceturksnī pavadīja vidēji desmit stundas un 39 minūtes dienā.