Kas ir valsts pastāvēšanas pamatā?

Anonīms saglabāja, Pr, 02/07/2011 - 23:05

Kas nodrošina valsts pastāvēšanu? Diez vai tā ir mistiska pilsoniskā nācija, ko tautas vietā mūsdienās mēdz piesaukt. Diez vai tā ir nauda, kas protams, ir mūsdienu sabiedrību galvenais pavēlnieks. Taču tā pēdējā laikā tiecas valdīt pār cilvēkiem apejot vai tiranizējot valsts struktūras un ignorējot tautisko piederību.

Ķīniešu gudrība vēsta, ka reiz Konfūcijam mācekļi prasījuši: „Uz ko balstās  valsts varenība?” Viņs atbildējis: „Uz ieročiem, pārtiku un pavalstnieku uzticību.” Jautāts bez kā no šiem trijiem varētu iztikt, lai valsts tomēr varētu pastāvēt, Konfūcijs vispirms atbildējis: „Bez ieročiem”. Pēc tam – „Bez pārtikas." Visbeidzot Konfūcijs teicis: "Taču bez uzticības nekāda valsts nevar pastāvēt”. Šķiet, ka uzticības kredīts valstij pēdējā laikā tiek neapdomīgi izsmelts.  Īstie valsts pastāvēšanas pamati ir garīgas dabas: uzticība, taisnīgums, mīlestība uz savu zemi. Tieši vērtību degradācijas lomu valsts krīzē pēdējā laikā sākuši atzīst pat finansisti, piemēram, baņķieris Inesis Feifers.

Inesis Feiferis. Par valsts iespējamo bojāeju

Vērtību sistēma Latvijā brūk, bet, ja tās nav, valsts arī pazūd, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" teica bijušais VAS Latvijas Hipotēku un zemes banka (Hipotēku banka) prezidents un tagadējais valdes padomnieks Inesis Feiferis.

Viņa skatījumā valsts izzušanas iespējamība ir elementāra. "Latvija kā simbols, protams, paliks, bet jāatceras, ka valsti veido cilvēki. Ja cilvēki netic valstij, tad par tās raizēm viņiem būs nospļauties, jo par viņu problēmām tāpat neviens neinteresējas un vēl ņem un apzog. Kā šādu valsti var atbalstīt? Tas nozīmē, ka valsts nav," uzskata Feiferis.

Viņš gan atzīst, ka formāli valsts jau būtu un pastāvētu, bet šo valsti cilvēki vairs nemīlētu un necienītu. "Valsts ir tikai tik ilgi, kamēr esam patrioti sistēmai, kas eksistē. Tā kā arvien vairāk spļaujam tai virsū, ir bīstamība, ka valsts nebūs..." pieļāva baņķieris.

Norādīts, ka iezīmē ļoti negatīvu scenāriju, Feiferis sacīja: "Nesaku pozitīvs vai negatīvs, bet visas tās darbības, kurām tautai ir jāiet cauri, uz to velk."

Vaicāts, kā to pārtraukt, viņš pauda bažas, ka cilvēkiem būs jāiziet cauri pamatīgai krīzei, lai gūtu atziņu, ka tā tālāk nevar dzīvot.

"No savas pieredzes varu teikt, ka, ja nemainīsim ekonomikas paradigmu, tad pēc īsa brīža būs vēl viena krīze, jo ekonomiku balstām uz pieņēmumiem, ka cilvēks ir egoists un darbojas tikai pašlabuma gūšanai. Krīzes atkārtosies tik ilgi, kamēr sapratīsim, ka jādzīvo citādi un nevar dzīties tikai pēc naudas un peļņas, nedomājot par citiem," uzsvēra ekonomikas zinātņu doktora grādu ieguvušais baņķieris.

Viņaprāt, ja Latvijas cilvēki pārstās ticēt, ka esam šīs valsts pilsoņi, un nesāksim sadarboties ar ievēlētajiem tautas priekšstāviem un neuzticēsimies saviem tuvākajiem un kaimiņiem, tad tā zināmā mērā būs Latvijas valsts bojāeja.

I.Feifera viedokli var izlasīt arī: http://diena.lv/lat/business/expert/feiferis-bridina-par-valsts-iespejamo-bojaeju

Diskusijas rosināšanai:

1)      Vai taisnība ir liberālisma teorijai par egoisma pozitīvo lomu sabiedrības ekonomikā?

2)      Kādos gadījumos, kā un cik tālu egoisms būtu jāierobežo? Vai to varētu izdarīt ar pārmaiņām sabiedrības attieksmē un vērtību sistēmā, vai turklāt nepieciešamas izmaiņas arī likumdošanā?

3)      Kādas ir alternatības „veselīga egoisma” koncepcijai? (vēsturē, filozofijā, reliģijā un dzīvē)

1 komentārs

Feiferis-vecs LC aktībs

Rakstīja Juris (nav pārbaudīts), Ot, 06/28/2011 - 08:25

Feiferis-vecs LC aktībs biedrs, viens no tiem, kurš tieši vainīgs par esošā stāvokļa izveidi. Aktīvs liberasts un K-21 biedrs. Tādam uzticēts nevar un nedrīkst!

Pievienot jaunu komentāru

Šī lauka saturs tiks saglabāts privāts un nebūs pieejams publiski.
  • Mājas lapu adreses un e-pasta adreses automātiski tiek pārveidotas par saitēm.
  • Atļautie HTML tagi: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <img>
  • Rindas un rindkopas tiek pārnestas uz jaunu rindu automātiski.
  • Image links with 'rel="lightbox"' in the <a> tag will appear in a Lightbox when clicked on.

Vairāk par formatēšanas iespējām

CAPTCHA
Lai novērstu SPAM nejaucības
Image CAPTCHA
Ievadiet attēlā redzamos simbolus.